„Gotujemy dziś zapasy
Na zimowe długie czasy
Już w piwnicy są ziemniaki i kapusta i buraki
Już w spiżarce sześć słoików
Słodkich jabłek też bez liku
Są borówki, konfitury
I prawdziwków cztery sznury
Bo mamusia nasza miła
O wszystko się zatroszczyła”
E. Szelburg – Zarembina
W październiku dzieci z grupy 0A rozmawiały o tym, jak ludzie przygotowują się do zimy, co to znaczy robić zapasy na zimę, jakie przetwory można robić z warzyw, a jakie z owoców. Poznaliśmy pojęcia: spiżarnia, zapasy, pasteryzacja czy degustacja.
Następnie przedszkolaki zamieniły się w prawdziwych kucharzy. Umyły ręce i przypomniały sobie o zasadach bezpiecznego posługiwania się ostrymi narzędziami w kuchni. Dzieci umyły śliwki, jabłka, gruszki, które pokroiły, wydrążyły pestki a następnie poukładały na suszarce by obserwować proces suszenia owoców. Pod koniec dnia przedszkolnego wszystkie dzieci bardzo chętnie próbowały suszonych smakołyków, które im bardzo smakowały.
Paulina Stryczyńska