14 listopada w grupie 0A odbyły się warsztaty kucharskie z okazji DNIA DYNI. Warsztaty poprowadziły mamy przedszkolaków: Pani Joanna Kuchcińska oraz Pani Dorota Kwaśniewska. Panie wprowadziły dzieci w temat dnia poprzez przekazanie najistotniejszych informacji, dzięki czemu dzieci poznały budowę, zapach i smak owocu. Następnie spróbowały przetworów tj. dyni z pomarańczą i ketchupu z dyni oraz klusek leniwych. Jednak najbardziej wyczekiwaną częścią zajęć było robienie rogalików i babeczek dyniowych. Wszystkie dzieci aktywnie brały udział w wyrabianiu ciasta, nakładaniu do foremek oraz dekorowaniu. Czekając na wypieki starszaki mierzyły linię utworzoną z przyniesionych przez nich dyń, a także ważyły i porównywały ich wagi. Na koniec każdy mógł spróbować i ocenić smak rogalików i babeczek.
Paulina Stryczyńska